Ezt mutasd meg a könyvelődnek! – az e-számla könyvelése

Mikor eldöntöd, hogy milyen számlázó segítené a vállalkozásod munkáját, utánanézel minden tudnivalónak az elektronikus számlázásról, aztán egyeztetsz a könyvelőddel. Jól teszed!

Ebben a bejegyzésben megválaszoljuk azokat az elektronikus számlázást érintő könyveléstechnikai kérdéseket, amelyekkel hétköznapi vállalkozóként nem találkozol, de a könyvelőd annál inkább. Nem kell közvetítened, egyszerűen küldd át ezt a bejegyzést!

Az elektronikus számla könyvelése

Pontosan ugyanúgy történik, mint a papír alapúé az Áfatörvény szerint. Van néhány gyakorlati eltérés, hiszen nem lehet ceruzával ráírni a kontírszámokat a papírra. (A NAV hivatalos közleménye az elektronikus számlákról itt olvasható.)

E-számla könyvelése a törvényeknek megfelelően

E-számla könyvelése a törvényeknek megfelelően

Befogadott elektronikus számla könyvelése

Az elektronikus számlát nem kell kinyomtatni, megőrizni is elektronikus formában kell, mivel a fájl adatai tartalmazzák azokat az adatokat, amitől a számla hiteles és sértetlen marad. (Az Áfatv. 175. § (1)-nek megfelőlen.)

Ha megérkezik e-mailben a számla, az adatok felrögzíthetőek a könyvelőprogramban. A kontírozás többféle módon is megoldható, külön iktatóprogrammal is akár. A legkézenfekvőbb a felrögzítés végén letölteni és a számítógépen elmenteni a könyvelőprogramban elérhető naplófájlt, amely tartalmazza a lekönyvelt számla könyvelési tételszámát, számlaszámát és a főkönyvi számát. Ez a naplófájl egyértelműen összeköti, egymáshoz rendeli a lekönyvelt számlát és a hozzá tartozó könyvelési információt.

 

Kiállított elektronikus számla könyvelése

A Számlahegyből egy kattintással exportálható, lementhető a számlák listája. Ezt a listát többféle formátumban is le lehet tölteni: .csv, .xml. Ezek a legnépszerűbb fájlformátumok, a könyvelőprogramok tudják ezeket kezelni. Elég ezt a listát beolvasni a könyvelőprogramba, vagy átmásolni a könyvelőprogram által beolvasásra használt táblázatba.

A lista könyvelőprogramba való átfordításához a számlák adatai mellé egyedileg felrögzíthető (vagy csoportosan másolható az egyszerűség kedvéért) a főkönyvi szám, a jogcím, a főkönyvi számla (ellenszámla) és az áfa főkönyvi száma.

 

Megkapja a könyvelő időben a számlát? A Számlahegynél biztosan!

A Számlahegy egyik alapvető funkciója és egyben nagy előnye, hogy a vállalkozás könyvelője könnyen meghívható a rendszerbe és egyenesen le tudja tölteni a számlákat. Így garantált, hogy nem 18-án fog a könyvelői asztalra zuhanni egy stóc papír, “mennyi akkor az áfa?” post-ittel a tetején. Az már csak ráadás, hogy az elektronikus számlázás mindenkit megmenekít a mappakötegek alatt roskadozó polcrendszerektől.

Maradt még kérdésed? Írd meg nekünk, megválaszoljuk!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..