Idegen nyelvű számlázás – már a Számlaheggyel is!

Előfordulhat, hogy valamelyik megrendelőd, ügyfeled idegen nyelvű számla kiállítását kéri tőled. Jó hír, hogy most már a Számlaheggyel is megteheted, elérhetővé vált az idegen nyelvű számlázás. Angol, német és francia nyelvű számlákat tudsz kiállítani, bárhonnan, bármilyen eszközről – már a legkisebb számlacsomagunkkal is!

Ennek kapcsán áttekintjük, hogy mik az idegen nyelvű számlázás feltételei a törvény szerint.

Kiállítható idegen nyelvű számla?

Erre világos választ ad az Áfatörvény:

” 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról, 178. §:

(2) Számla magyar nyelven vagy élő idegen nyelven egyaránt kiállítható. E rendelkezés alkalmazásától az (1) bekezdésben említett esetben sem lehet eltérni.

(3) Idegen nyelven kiállított számla esetében az adóigazgatási eljárás keretében lefolytatott ellenőrzés során a számla kibocsátójától megkövetelhető, hogy saját költségére gondoskodjon a hiteles magyar nyelvű fordításról, feltéve, hogy a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.

(4) Nyugta kizárólag magyar nyelven állítható ki.”

Egynyelvű vagy kétnyelvű legyen az idegen nyelvű számla?

Mi is megfontoltuk a fenti kérdésre adható válaszokat, mivel a törvény mindkettőt megengedi. Végül az egynyelvű számla mellett döntöttünk. Tehát a számlán vagy magyarul vagy idegen nyelven szerepelnek a szöveges részek. Ez a megoldás két szempontból is jobb:

  • ügyfélbarát: az angol nyelvű számládon nem fog egy csomó, a külföldi vevőd számára érthetetlen szöveg szerepelni és
  • átlátható, letisztult számlaképet eredményez.

Kérhet fordítást a NAV, az adóhatóság?

Amennyiben a számla angol, német vagy francia nyelvű, abban az esetben NEM. Egyéb esetekben az ellenőrzéskor kérheti az adóhatóság a számla hiteles, magyar nyelvű fordítását.

Ezt az adózás rendjéről szóló törvény pontosan így fogalmaz:

“2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről, 95. §

(2) Amennyiben az ellenőrzés lefolytatásához szükséges számla (egyszerűsített számla), illetőleg bizonylat, továbbá a számlában (egyszerűsített számlában) vagy bizonylaton szereplő gazdasági eseményt alátámasztó szerződés vagy más dokumentum idegen nyelven – ide nem értve az angol, német és francia nyelvű iratokat – áll rendelkezésre, és az adójogi tényállás tisztázása másként nem lehetséges, az adózó köteles felhívásra annak a számla (egyszerűsített számla), illetve bizonylat hiteles magyar nyelvű fordítását, a számlában vagy bizonylaton szereplő gazdasági eseményt alátámasztó szerződés vagy más dokumentum szakfordítását az adóhatóság részére átadni.”

Az idegen nyelvű számla kiállításának pontos menetét a linken találod.

idegen nyelvű számla kiállítása idegen nyelvű számlázás

Ezeket figyelembe véve már könnyedén és a törvényi előírásoknak megfelelve állíthatsz ki külföldi ügyfeleid részére idegen nyelvű számlákat.

A Számlahegy online számlázó bármelyik számlacsomagjára előfizetsz, rögtön az összes funkcióhoz hozzáférsz. Így akár a mini csomagunkra történő előfizetéssel is elérhető az idegen nyelvű számlázás! Regisztrálj öt perc alatt és próbáld ki ingyen!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..