Adóellenőrzés online számlázó esetén: NAV adatexport

Minden számlázóprogram kötelező feladata, hogy adóhatósági ellenőrzés során képes legyen átadni az adatokat a NAV-nak. Természetesen a Számlahegy is képes rá, erre szolgál a NAV adatexport mező. Ilyen esetben ugyanis nem csak egy “sima” táblázatról vagy .csv fájlról van szó, hanem egy speciális táblázatot kell létrehozni a számlák adataiból.

Míg korábban egy adóellenőrzés során a könyvelőtől kellett elhozni az anyagokat, esetleg az irattárban kutatni, raktárban keresni, pincét feltúrni, ma már az online számlázó ezt is leegyszerűsíti és szó szerint megkönnyíti. Cipekedés és keresgélés helyett egy gombnyomással lekérhető és átlátható az összes, valaha kiállított számlánk.

Adóellenőrzés online számlázó esetén: NAV adatexport

NAV adatexport Számlahegy

 

A Számlahegyben a leggyakrabban használt felületen, a Számlalistán helyeztük el a gombot. A Számlalista képernyő legalján, mindig kézre eső opciók között szerepelnek az exportálási lehetőségek. A sor végén áll a NAV adatexport mezőt: ezt megnyomva megadhatjuk a szükséges időintervallumot. Az ebbe az időszakba eső számlákat összesíti a számlázóprogram és létrehozza belőlük azt a táblázatot, amely tartalmazza a NAV által előírt összes mezőt.

Egy kis idő elteltével megjelenik az Irányítópulton az Értesítések közt az üzenet: a lekérdezés elkészült, letöltheted a táblázatot a számítógépedre.

Ezt a fájlt kell átadni az ellenőrzéskor az adóhatóság munkatársainak fizikai adathordozón: CD-n, DVD-n vagy pendrive-on. Valójában ez sokkal egyszerűbb, mint autóval befuvarozni több húsos ládányi, számlákat tartalmazó gyűrűs mappát. Ez egy teljesen hétköznapi kép, ha papír alapon dolgozunk és több évet átfogó ellenőrzést kap a vállalkozásunk.

Az online számlázás ezáltal is átláthatóbbá és egyszerűbbé teszi a hétköznapi ügymenetet a vállalkozásod számára. Ha számlázót váltasz, el kell intézni a NAV bejelentést, erről itt találsz egy rövid leírást. Nézd meg, hogy a Számlahegy milyen előfizetési csomagokat kínál ehhez!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..