NAV adatszolgáltatás összekapcsolás

2018. július 01. után kiállított minden olyan számlázó programmal kiállított számlát be kell jelenteni a NAV felé aminek ÁFA tartalma 100.000 Ft felett van. Az adatszolgáltatásra az adózónak 24 óra áll rendelkezésre.  A Számlahegy online számlázó program alkalmas az adatszolgáltatás automatizálására, ha a felületen megadod az adatszolgáltatáshoz szükséges információkat. Ezek beállítását vesszük sorra ebben a leírásban.

Jó tudni!

2018. július 1. után a Számlahegy nem állít ki számlát 100.000 Ft ÁFA felett, ha nem kapcsolod össze a NAV rendszerével

Ügyfélkapu regisztráció

Ahhoz, hogy a NAV online számla felületére regisztrálni tudj, szükséged lesz Ügyfélkapu regisztrációra. Ha ilyennel még nem rendelkezel, akkor bármelyik Kormányablakban tudsz igényelni ügyfélkapu hozzáférést, vagy ha 2016. január 1. után kiállított személyid van, akkor online is megteheted. Az összekötés csak akkor tud működni, ha az Ügyfélkapu bejelentkezés is működik.

ügyfélkapu bejelentkező képernyő

NAV online számla regisztráció

Az automatikus adatszolgáltatás működéséhez regisztrálnod kell a NAV Online Számla rendszerébe is. Itt az ügyfélkapus bejelentkezés után elkezdődik a regisztráció.

online számla adóazonosító jel megadása

Az adóazonosító jel a személyes adóazonosítót (10 jegyű), nem a céges adószám! Ezen a ponton a NAV rendszere személyesen téged, és nem a cégedet szeretné azonosítani.

Az adószám után felhasználó nevedet kell megválasztani, ezzel fogod elérni ezentúl az Online Számla felületét. Ha több céget is rögzítesz később, akkor egy felhasználónévvel mindet láthatod, tehát itt nem érdemes a cégnevet használni felhasználónévnek, sokkal inkább a nevedből készíts felhasználónevet! A felhasználónév lehet bármi, minimum 6 karakter, maximum 15, például: gipszjakab

A felhasználó neved kiválasztása után meg kell adnod, hogy melyik céged (vagy egyéni vállalkozó esetén azt) fogja az adatszolgáltatást végezni. Az cég adószámának első 8 karakterét várja a rendszer.

nav részletes adatok megadása

Ezen a ponton, a regisztráció utolsó lépéseként az Online számlázó még megjeleníti az összes megadott adatot. Ha elfogadod, akkor véglegesíted a regisztrációdat.

nav ügyfél regisztráció részletei

Miután a felhasználód létrejött be kell jelentkezned a rendszerbe. Itt meg kell adnod a választott felhasználó nevedet és jelszavadat.

nav online számla bejelentkezés

A bejelentkezés után ki kell választanod a céget, amivel foglalkozni szeretnél. Ebből a regisztráció után csak egy van. A kiválasztás után megjelenik a főmenü, ahol például megtalálod a Számlák menüpontban az Adatszolgáltatások menüt. Itt fogod látni később a Számlahegy által beküldött számlákat.

nav adatszolgáltatás képernyő

Technikai felhasználó létrehozása

Az adatszolgáltatás működéséhez szükséged van egy technikai felhasználóval. Ez arra szolgál, hogy a Számlahegy hozzáférjen “kívülről” a fiókodhoz. Válaszd ki a Felhasználók menüpontot, ahol kezelheted felhasználóidat.

online számla felhasználók

A zöld színű új felhasználó gombbal tudsz technikai felhasználót létrehozni. A megjelenő ablakban válaszd a “Technikai Felhasználót”!

felhasználó hozzáadása

Ez után meg kell adnod a jelszót, amivel a Számlahegy hozzá fog férni az adataidhoz.

technikai felhasználó hozzáadása

Ne felejtsd el, hogy jogosultságot kell adnod a technikai felhasználódnak, hogy kezelje a számlákat és lekérdezze őket! Ha ezt nem teszed meg, akkor az adatszolgáltatás nem fog megfelelően működni.

nav adatszolgáltatás jogosultságok

Miután a technikai felhasználó létrejött, hozzáférési kulcsokat kell generálnod. Ezeket a megjelenő ablak alsó részén található Kulcsgenerálás gombbal tudod generálni.

adatszolgáltatás kulcsgenerálás

Ha mindent jól csináltál, akkor a képernyő felső részén leolvashatod a technikai felhasználód nevét és kulcsait.

technikai felhasználó kulcsok

A Vissza gomb megnyomásával a felhasználói listára jutsz. It szintén láthatod a technikai user-t.

felhasználók képernyő

NAV adatszolgáltatás beállítása a Számlahegy felületén

A Számlahegyet úgy tudod beállítani, hogy kommunikáljon a NAV rendszerével, hogy a cégadatoknál megadod a Technikai felhasználód adatait, amit a fentebbi módszerrel létrehoztál. Az adatok megadását a Cégadatok menüpont NAV fülén találod.

számlahegy adatszolgáltatás

 

Jó tudni!

Az adatszolgáltatáshoz kizárólag technikai felhasználót használj, mert más nem működik!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..